A legfinomabb ételek, italok, sütemények

A főzés rejtelmei

Saláták

----------------------------------------------------------------------------------------------

Friss gyümölcssaláta

Hozzávalók 2 adaghoz:
50 g eper
50 g narancs
50 g zöld szőlő
50 g alma
Tiple Sec likőr ízlés szerint

Elkészítés:

1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd egy tálba hideg vizet öntünk. Ebbe fogjuk tenni a felaprított gyümölcsöket.

2. Először az epreket megtisztítjuk a száruktól, majd négybe vágjuk őket.

3. A szőlőket félbevágjuk, ha magosak, ki is magozhatjuk őket.

4. Az almát apróra kockázzuk.

5. A narancsot kifilézzük úgy, hogy a két végét levágjuk a gyümölcsnek, majd az egyik vágott felületre ültetve, függőlegesen, fentről lefelé vágva lefejtjük a narancs héját, Az így kapott héjmentes gyümölcs gerezdjeiből késsel kivágjuk a gyümölcshúst úgy, hogy a hártyák a helyükön maradjanak. Az így kapott filézett narancshúst vágjuk félbe.

6. A felaprított gyümölcsöket mind tegyük a hidegvizes tálba, amelybe öntsünk ízlésünknek megfelelően kevés Triple Sec likőrt

7. Egy óra hűtőben érlelés után a gyümölcsöt lecsurgatva csészékben szervírozzuk.

                              Elkészítési idő

                                           20 perc



Caesar saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:
A salátához:
1 db egész csirkemellfilé
őrölt fehérbors
1 fej jégsaláta
A saláta betéthez:
ízlés szerint zsemlekocka
pesto
A Caesar öntethez:
230 g tartár mártás
0.25 kis fej lilahagyma
0.5 gerezd fokhagyma
5 g parmezán sajt
10 g szardella paszta
A szóráshoz:
parmezán sajt

Elkészítés:

1. A csirkemelleket finoman besózzuk, beborsozzuk, majd vékony olajon megsütjük.

2. Zsemlekockákat pirítunk, és pestoval átfogatjuk kissé.

3. A jégsalátát felcsíkozzuk.

4. A sült csirkemellet felcsíkozzuk.

5. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és összeturmixoljuk.

6. A sült csirkemellet hozzákeverjük a salátához, hozzákeverjük a zsemlekockákat, és a Caesar öntetet.

7. Tányéron, vagy sajkosárban, parmezánnal megszórva tálaljuk.

                                       

                             Elkészítési idő

                                           35 perc


                          Tzatziki saláta recept

Hozzávalók 2 adagra:
A salátához:
400 g natúr joghurt
1 db kígyóuborka (kb. 250g / uborka)
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál citromlé
1 csipet őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
kétszersült, vagy pirítós

Elkészítés:

1. Előkészület képpen meghámozzuk az uborkát.

2. A joghurtot egy tálba tesszük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd a joghurtba nyomkodjuk őket.

3. A joghurthoz adjuk az őrölt fehérborsot, a sót ízlés szerint, valamint kb egy teáskanálnyi citromlevet, és kb egy evőkanálnyi olívaolajat.

4. Egy villával teljesen elkeverjük a joghurtos alapot, majd félretesszük.

5. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, majd a joghurtos alapba keverjük.

6. A kész salátát igény szerint kétszersülttel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.

                              Elkészítési idő

                                           20 perc


                  Görög Saláta (Horiatiki)

Hozzávalók 1 adaghoz:
A salátához:
2 db paradicsom
1 fej lilahagyma
100 g kígyóuborka
10 szem magozott fekete olívabogyó
10 szem magozott zöld olívabogyó
150 g feta sajt
Az öntethez:
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál citromlé
1 púpozott teáskanál oregano

Elkészítés:

1. A citromlevet, olívaolajat, morzsolt oregánót összekeverjük egy csészében, és hagyjuk egy órát pihenni, hogy az ízek összeálljanak.

2. A paradicsomot (kb. 200 g), uborkát, hagymát (kb. 50 g) cikkekre aprítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk, felezzük, végül a fetát kb. 5*5 mm-es kockákra vágjuk.

3. Egy tálba tesszük az összetevőket, meglocsoljuk az öntettel, és óvatosan - hogy ne törjön össze a saláta - kezünkkel összekeverjük. Két órán át érleljük a salátát a hűtőben.

4. A kész salátát igény szerint kétszersülttel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.

                            Elkészítési idő

                                         200 perc


                        Tonhalsaláta

Hozzávalók 1 adaghoz:
A salátához:
1 marék madársaláta
1 marék rukkola
1 marék római saláta
1 marék radicchio saláta
130 g olajos tonhalkonzerv- olaj nélkül!
0.5 db citrom
zöld olívabogyó
Az öntethez:
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olaj a tonhalkonzervből

Elkészítés:

1. A nagyobb levelű salátákat felcsíkozzuk, a rukkolát, madársalát hozzáadjuk, és egy tálban összekeverjük őket.

FIGYELEM! A saláták lényegében bármilyen fajták lehetnek, amilyet kapunk a boltban, de jó, ha minimum 4 félét teszünk össze.

2. Most az öntetet készítjük el. Egy csészébe tesszük az összetevőket, alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük, végül kezünkkel beleforgatjuk a salátába.

3. Most a salátát elrendezzük a tányéron, rajta pedig a tonhalat.

4. A citromból szeleteket vágunk, és az olívabogyókkal együtt a saláta tetejére rakjuk.

5. Egy kevés citromlevet nyomjunk a tonhalra, és kétszersülttel, vagy pirítóssal fogyasszuk.

                           Elkészítési idő

                                        10 perc


                       Caprese saláta

Hozzávalók 1 adaghoz:
3 db nagy paradicsom
200 g mozzarella sajt (1db/100g)
őrölt fekete bors
extra szűz olívaolaj
balzsamecet
sok friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A megmosott paradicsomot és a mozzarella sajtot kb 3 mm vastag szeletekre vágjuk.

2. A szeleteket váltakozva, kör alakban egy tányérra rakjuk, majd kevés borsot őrlünk rá, valamint bazsalikomlevéllel dúsan díszítjük.

3. Bőven meglocsoljuk olívaolajjal, és pár csepp balzsamecettel.

4. Frissen szervírozzuk, igény szerint friss pirítóssal, vagy kétszersülttel.

                                Elkészítési idő

                                               10 perc


                      Babos tonhal saláta

Hozzávalók:
• 30 dkg párolt tonhal (jó hozzá a konzerv is)
• 2 doboz konzerv óriás szemű fehérbab (vagy fél kiló óriás fehérbab sós vízben puhára főzve)
• 2 szál újhagyma (vagy egy kisebb fej lilahagyma vagy mogyoróhagyma)
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 3 közepes paradicsom (vagy 1 dl sűrű paradicsomlé)
fél mokkáskanálnyi kakukkfű és oregano
• 1 babérlevél só
• csipetnyi cukor
• 1 evőkanál étolaj

Kép

 Elkészítés:

• A paradicsomok héját lehúzzuk, a paradicsomhúst felkockázzuk és félretesszük.

• A hagymát vékony karikákra vágjuk és az olajban átforgatjuk. (Az újhagymának csak a fehér részét használjuk, a zöldjét félretesszük, és tálaláskor a saláta tetejére karikázzuk. A hagymát nem szabad megsütni. Épp csak néhány másodpercig kevergesd az olajon.)

• Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a fokhagymagerezdet és 10-12 percig kevergetve főzzük.

• Amikor a paradicsomos mártás besűrűsödött, kivesszük a fokhagymát és a babérlevelet, ha kell, utánízesítjük a paradicsomot, aztán beleöntjük a babot. (Ha konzervet használsz, a levét öntsd le!) Jól összekeverjük, 1-2 percig főzzük együtt, aztán levesszük a tűzről.

• Végül lazán belekeverjük a tonhaldarabokat ügyelve arra, hogy a hal ne törjön össze.

Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Friss péksüteménnyel kiadós vacsora.



                             Babsaláta


Hozzávalók:

•2 doboz babkonzerv

•2 kisebb fej hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, sonkahagyma vagy mogyoróhagyma is jó hozzá)

•ecet

cukor

Kép

Elkészítés:

Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerinti salátalevet készítünk.

A babkonzerv levét leöntjük, a babot leöblítjük.

A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk.

A babot és a hagymakarikákat leöntjük a salátalével, jól összekeverjük, és lezárt dobozban néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.





 









Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 7
Heti: 27
Havi: 59
Össz.: 28 415

Látogatottság növelés
Oldal: Saláták
A legfinomabb ételek, italok, sütemények - © 2008 - 2024 - recept-galeria.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »