Saláták
----------------------------------------------------------------------------------------------
Friss gyümölcssaláta
1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd egy tálba hideg vizet öntünk. Ebbe fogjuk tenni a felaprított gyümölcsöket.
2. Először az epreket megtisztítjuk a száruktól, majd négybe vágjuk őket.
3. A szőlőket félbevágjuk, ha magosak, ki is magozhatjuk őket.
4. Az almát apróra kockázzuk.
5. A narancsot kifilézzük úgy, hogy a két végét levágjuk a gyümölcsnek, majd az egyik vágott felületre ültetve, függőlegesen, fentről lefelé vágva lefejtjük a narancs héját, Az így kapott héjmentes gyümölcs gerezdjeiből késsel kivágjuk a gyümölcshúst úgy, hogy a hártyák a helyükön maradjanak. Az így kapott filézett narancshúst vágjuk félbe.
6. A felaprított gyümölcsöket mind tegyük a hidegvizes tálba, amelybe öntsünk ízlésünknek megfelelően kevés Triple Sec likőrt
7. Egy óra hűtőben érlelés után a gyümölcsöt lecsurgatva csészékben szervírozzuk.
1. A csirkemelleket finoman besózzuk, beborsozzuk, majd vékony olajon megsütjük.
2. Zsemlekockákat pirítunk, és pestoval átfogatjuk kissé.
3. A jégsalátát felcsíkozzuk.
4. A sült csirkemellet felcsíkozzuk.
5. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és összeturmixoljuk.
6. A sült csirkemellet hozzákeverjük a salátához, hozzákeverjük a zsemlekockákat, és a Caesar öntetet.
7. Tányéron, vagy sajkosárban, parmezánnal megszórva tálaljuk.
1. Előkészület képpen meghámozzuk az uborkát.
2. A joghurtot egy tálba tesszük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd a joghurtba nyomkodjuk őket.
3. A joghurthoz adjuk az őrölt fehérborsot, a sót ízlés szerint, valamint kb egy teáskanálnyi citromlevet, és kb egy evőkanálnyi olívaolajat.
4. Egy villával teljesen elkeverjük a joghurtos alapot, majd félretesszük.
5. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, majd a joghurtos alapba keverjük.
6. A kész salátát igény szerint kétszersülttel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.
1. A citromlevet, olívaolajat, morzsolt oregánót összekeverjük egy csészében, és hagyjuk egy órát pihenni, hogy az ízek összeálljanak.
2. A paradicsomot (kb. 200 g), uborkát, hagymát (kb. 50 g) cikkekre aprítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk, felezzük, végül a fetát kb. 5*5 mm-es kockákra vágjuk.
3. Egy tálba tesszük az összetevőket, meglocsoljuk az öntettel, és óvatosan - hogy ne törjön össze a saláta - kezünkkel összekeverjük. Két órán át érleljük a salátát a hűtőben.
4. A kész salátát igény szerint kétszersülttel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.
1. A nagyobb levelű salátákat felcsíkozzuk, a rukkolát, madársalát hozzáadjuk, és egy tálban összekeverjük őket.
FIGYELEM! A saláták lényegében bármilyen fajták lehetnek, amilyet kapunk a boltban, de jó, ha minimum 4 félét teszünk össze.
2. Most az öntetet készítjük el. Egy csészébe tesszük az összetevőket, alaposan elkeverjük, majd a salátára öntjük, végül kezünkkel beleforgatjuk a salátába.
3. Most a salátát elrendezzük a tányéron, rajta pedig a tonhalat.
4. A citromból szeleteket vágunk, és az olívabogyókkal együtt a saláta tetejére rakjuk.
5. Egy kevés citromlevet nyomjunk a tonhalra, és kétszersülttel, vagy pirítóssal fogyasszuk.
1. A megmosott paradicsomot és a mozzarella sajtot kb 3 mm vastag szeletekre vágjuk.
2. A szeleteket váltakozva, kör alakban egy tányérra rakjuk, majd kevés borsot őrlünk rá, valamint bazsalikomlevéllel dúsan díszítjük.
3. Bőven meglocsoljuk olívaolajjal, és pár csepp balzsamecettel.
4. Frissen szervírozzuk, igény szerint friss pirítóssal, vagy kétszersülttel.
Elkészítés:
• A paradicsomok héját lehúzzuk, a paradicsomhúst felkockázzuk és félretesszük.
• A hagymát vékony karikákra vágjuk és az olajban átforgatjuk. (Az újhagymának csak a fehér részét használjuk, a zöldjét félretesszük, és tálaláskor a saláta tetejére karikázzuk. A hagymát nem szabad megsütni. Épp csak néhány másodpercig kevergesd az olajon.)
• Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a fokhagymagerezdet és 10-12 percig kevergetve főzzük.
• Amikor a paradicsomos mártás besűrűsödött, kivesszük a fokhagymát és a babérlevelet, ha kell, utánízesítjük a paradicsomot, aztán beleöntjük a babot. (Ha konzervet használsz, a levét öntsd le!) Jól összekeverjük, 1-2 percig főzzük együtt, aztán levesszük a tűzről.
• Végül lazán belekeverjük a tonhaldarabokat ügyelve arra, hogy a hal ne törjön össze.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Friss péksüteménnyel kiadós vacsora.
Babsaláta
Hozzávalók:
•2 doboz babkonzerv
•2 kisebb fej hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, sonkahagyma vagy mogyoróhagyma is jó hozzá)
•ecet
•cukor
•só
Elkészítés:
• Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerinti salátalevet készítünk.
•A babkonzerv levét leöntjük, a babot leöblítjük.
•A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk.
•A babot és a hagymakarikákat leöntjük a salátalével, jól összekeverjük, és lezárt dobozban néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.