A legfinomabb ételek, italok, sütemények

A főzés rejtelmei

Főételek

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Pestós rizottó recept

Hozzávalók 2 adagra:
A rizottóhoz:
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
35 g vaj
180 g Arborio rizs
90 ml száraz fehérbor
700 g zöldséges csontlé sertéscsontból alaplé
45 g hideg vaj felkockázva
75 g Grana Padano keménysajt finomra reszelve
Díszítéshez:
20 g szeletelt mandula
Grana Padano keménysajt
Pesto ízlés szerint

Elkészítés:

1. Először a szeletelt mandulát kissé megpirítjuk alacsony hőfokon, majd félretesszük, erre tálaláskor lesz csak szükségünk.

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.

3. Egy lábasba tesszük az olívaolajat, és a receptben szereplő első vajmennyiséget. Ezen elkezdjük a hagymát dinsztelni. Figyeljünk oda, nem pirulhat meg a hagyma, csak üveges legyen!

4. Míg a hagyma a tűzhelyen van, és időnként átkeverjük, a rizst alaposan mossuk át.

5. Ha a hagyma megdinsztelődött a fent leírtak szerint, hozzáadjuk a rizst. Jól keverjük össze 1-2 percen át, hogy a rizs átmelegedjen, és mindenütt befedje a vaj.

6. Ezután a bort egyben hozzáöntjük, folyamatos keverés mellett teljesen fel kell vegye a rizs a bort, csak után jöhet az alaplé.

7. Ha a rizs felszívta a bort teljesen, először egy merőkanálnyi alaplevet öntünk hozzá. Most is addig keverjük, míg teljesen beszívja a folyadékot rizs, folyamatos keverés közben. Így tovább, szakaszosan adjuk hozzá a többi alaplevet is, míg a rizs állaga el nem éri kívánt állapotot kb. 15 perc alatt.

Figyelem! Ezalatt a lépés alatt folyamatosan kóstolnunk kell a rizst. Nem szabad túl keménynek lennie, de puhára főzni sem szabad a rizottót!

8. Ha jó a rizs, levesszük a tűzhelyről, 1 percre fedő alatt pihentetjük, hogy ne csapódjon majd ki a vaj, amit mindjárt hozzáadunk.

9. Most a receptúrában szereplő második vaj mennyiséget hidegen, felkockázva a rizsbe tesszük, és gyors mozdulatokkal elkeverjük benne, hogy ne csapódjon ki. Utána a Grana Padano-t ugyanígy keverjük el benne.

10. Az elkészült rizottó tetejére tegyük a pesto-t, szórjuk rá a pörkölt mandulát, és reszelt Grana Padano-t.

                                  Elkészítési idő

                                                  35 perc


                       Karfiol lengyelesen

Hozzávalók 6 adagra:
A tepsi kikenéshez:
vaj
A karfiolhoz:
750 g karfiol
víz
só ízlés szerint
zsemlemorzsa
600 ml tejföl (20%-os)
A tálaláshoz:
tejföl

Elkészítés:

1. Szétbontjuk fürtökre a karfiolt, majd átmossuk.

2. Sós vízben puhára főzzük, de ne főzzük szét, túl puhára, mert még sütni is fogjuk!

3. A tejfölt simára keverjük, mellette zsemlemorzsát pirítunk egy serpenyőben.

4. Egy 20x25 cm-es tepsit vajazzunk ki.

5. A pirított morzsával kiszórjuk a tepsi alját, majd beletesszük a puhára főtt karfiolt.

6. Megszórjuk vékonyan a tetejét pirított morzsával.

7. Végül rászedjük a tejfölt, és elterítjük rajta.

8. Nyers morzsával vékonyan meghintjük.

9. 180 C-on, légkeverés nélkül sütőbe tesszük, és kb 35 perc alatt készre sütjük. Hideg tejföllel tálaljuk!

                            Elkészítési idő

                                         90 perc


             Olivás-fetás csirkemelltekercs

Hozzávalók 2 nagyobb adaghoz:
A töltelékhez:
90 g feta sajt
50 g fekete, magozott olívabogyó
A húshoz:
2 db egész csirkemellfilé
ízlés szerint őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Az öntethez:
175 g natúr joghurt
75 ml tejföl (20%-os)
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fehérbors
A köret:
hasábburgonya

Elkészítés:

1. A fetát lereszeljük, az olívát apróra vágjuk.

2. Összekeverejük a fetát az olívával (ha száraz a feta, egy kiskanál tejföllel higíthatjuk).

3. A csirkemelleket bevágjuk, széthajtjuk, majd két fólia közé helyezve vékonyra klopfoljuk.
Ha fóliák közé téve klopfoljuk a húst, szépen egyben marad, nem trancsírozódik szét.

4. A hús mindkét oldalát egyenletesen, vékonyan besózzuk, beborsozzuk.

5. A fetát elosztjuk a csirkemelleken, becsomagoljuk a húsba.

6. Végül a tekercseket alufóliába csomagoljuk feszesen.

7. 180 C-os sütőbe tesszük légkeverés nélkül kb. 45 percig sütjük, ha a hús kisült, levesszük róla az alufóliát.

8. Az öntethez összekeverjük a joghurtot a tejföllel fokhagymát belenyomjuk, sózzuk, borsozzuk.

9. Végül a tekercseket felszeletelve, az öntettel, hasábburgonyával tálaljuk.

                             Elkészítési idő

                                           75 perc
                                           + köret


                     Töltött padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:
A padlizsánhoz:
1 db padlizsán
0.5 db cukkini
2 evőkanál olívaolaj
0.5 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
300 g darált marhahús
1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
100 ml főzőtejszín
2 szelet sovány bacon
1 db nagy paradicsom
6 szelet füstölt mozzarella
A körethez:
főtt bulgur, vagy rizs

Elkészítés:

1. A padlizsánt félbevágjuk, kivágjuk a közepüket, majd kis talpat vágunk nekik. Serpenyőben kissé megpirítjuk őket.

2. A kivágott padlizsánbelsőt felkockázzuk, és egy tálba tesszük. A cukkinit is felaprítjuk, és a padlizsánbélhez adjuk.

3. A lilahagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk.

4. A húst a pirított hagymára tesszük, megpirítjuk rajta. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízlés szerint fűszerezzük. Hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát is. Ízlés szerint utánízesítjük, sózzuk, borsozzuk.

5. Egy púpozott evőkanál liszttel összekeverjük, rápirítunk, főzőtejszínnel felöntjük.

6. Betöltjük a fél padlizsánokat a töltelékkel.

7. Bacont terítünk rájuk. Paradicsomot szeletelünk a tetejükre. Szeletelt füstölt mozzarellával beterítjük.

8. 200 C-on légkeverés nélkül sütjük, kb. 50 percen át.

9. Főtt bulgurral tálaljuk.

                           Elkészítési idő

                                         50 perc


       Szarvaskaraj vörösboros-gyümölcsmártással

Hozzávalók 3 adagra:
A húshoz:
6 szelet szelet szarvaskaraj
őrölt fekete bors
kevés olaj a sütéshez
A gyümölcsszószhoz:
cukor
körte
alma
kevés száraz vörösbor
20 g vaj
20 g áfonyalekvár

Elkészítés:

1. Hártyázzuk le, tisztítsuk meg a húst. Vékonyan, ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk be a szeleteket. Lefóliázva egy napig hűtőben érleljük.

2. Kevés olajon teljesen átsütjük a szeleteket.

3. Az almát és a körtét felkockázzuk, megtisztítjuk.

4. Cukrot karamellizálunk, aztán rárakjuk a felkockázott gyümölcsöket.

5. Kevés vörösborral felöntjük.

6. Rátesszük a vajat, és az áfonyalekvárt. Kissé besűrítjük a szószt.

7. A húsokat a szósszal, és túrófánkkal tálaljuk.

                           Elkészítési idő

                                         60 perc
                                   + 1 nap érlelés


                         Túrós csusza

Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
A tésztához:
2 l víz
2 szem zöld kardamom
1 púpozott teáskanál
250 g száraz szélesmetélt tészta
Többi hozzávaló:
70 g csemegeszalonna
250 g áttört tehéntúró
175 ml tejföl (20%-os)

Elkészítés:

1. A szalonnát felkockázzuk, a bőrről levágjuk, serpenyőben megpirítjuk.

2. A vizet feltesszük főni a sóval és az olajjal, majd a lobogó vízbe dobjuk a tésztát. Kb 10-12 perc főzés után a tésztát leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, lecsurgatjuk.

3. Az áttört túróval összekeverjük a tésztát.

4. A túróval összekevert tésztát a tányérra szedjük, tejfölt, pirított szalonnát teszünk rá ízlésünk szerint.

                           Elkészítési idő

                                       25 perc


             Laskagombás-tejszínes penne

Hozzávalók 2 nagy adaghoz:
A tésztához:
2 l víz
2 evőkanál étolaj
1 púpozott teáskanál
250 g száraz penne tészta
A tejszínes-gombás szószhoz:
20 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
180 g laskagomba
2 csipet
őrölt fehérbors
1 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)
250 ml habtejszín

Elkészítés:

1. A vizet feltesszük főni a sóval és az olajjal, majd a lobogó vízbe dobjuk a penne tésztát. Kb 10-12 perc főzés után a tésztát leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, lecsurgatjuk.

2. A vajat felhevítjük egy serpenyőben, és rádobjuk a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, majd rányomjuk a fokhagymát is.

3. A laskagombát alaposan megmossuk, felkockázzuk, és a hagymára tesszük.

4. A gombát kissé megpirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. Egyenletesen ráhintjük a lisztet, átforgatjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Alaposan elkeverjük, kissé besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről.

6. Ráborítjuk a tésztát a gombás szószra, és lassú tűzön összeforgatjuk. Miután a szósszal összekevertük a tésztát, azonnal tálaljuk az ételt, mert a tészta megszívja magát a tejszínnel, és ekkor az étel élvezeti értéke jelentősen csökken.

7. Tányérra szedjük, és füstölt, reszelt sajttal megszórjuk.

                          Elkészítési idő

                                        40 perc


Toros káposzta

Hozzávalók 3 adagra:
600 g savanyú káposzta
3 db babérlevél
10 szem egész feketebors
sertészsír
800 g sertéslapocka, vagy oldalas
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 púpozott teáskanál pirospaprika
2 csipet
A tálaláshoz:
tejföl
pirospaprika
kenyér

Elkészítés:

1. A savanyú káposztát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Babérlevelet, és egész borsot adunk hozzá, majd kb egy órán át főzzük.

2. A húst is megmossuk, majd felkockázzuk.

3. Zsírt forrósítunk, melyre a felkockázott húst rátesszük, átforgatjuk, egy percig pirítjuk.

4. Felöntjük annyi vízzel, ami háromnegyedig ellepi a húst.

5. Beletesszük a felkockázott vöröshagymát, őrölt pirospaprikát, és beletörjük a fokhagymát, sózzuk borsozzuk, majd puhára főzzük a húst.

6. Mikor a hús készen van, a káposztát leszűrjük, és a kész húsra tesszük, majd összeforgatjuk azzal.

7. Tejföllel, friss fehérkenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő

75 perc


Lazac rostos zöldségekkel, kapribogyó mártással

Hozzávalók 1 adaghoz:
1 db 100 g-os lazac szelet
őrölt fehér bors
20 g vaj
A mártáshoz:
10 g vaj
15 szem kapribogyó
1 nagy csipet felaprított friss kapor
őrölt fehérbors
2 cl száraz fehérbor
100 ml habtejszín
A tálaláshoz:
párolt zöldségköret

Elkészítés:

1. Vékonyan bedörzsöljük mindkét oldalát a lazacnak sóval, őrölt fehérborssal. Fedett dobozban egy napra hűtőbe tesszük.

2. Vajat hevítünk, intenzív hőfokon, fedő alatt pirosra sütjük rajta a pácolt lazac mindkét oldalát.

3. Gyorsan elkészítjük a mártást. Ehhez felaprítjuk a friss kaprot. A vajat felforrósítjuk, rádobjuk a kapribogyót, a friss kaprot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Végül felöntjük a fehérborral, majd a tejszínnel, és a kész lazacra öntjük.

4. Tálaljuk párolt zöldség körettel, és öntsük le a mártással.

Elkészítési idő

20 perc
+ 1 nap pácolás


Lecsó

Hozzávalók 4 adaghoz:
800 g paradicsom
2 közepes fej vöröshagyma
200 g szalonna
2 csipet
2 csipet bors
2 púpozott teáskanál pirospaprika
300 ml víz
500 g paprika
250 g kolbász

Elkészítés:

1. A paradicsomot felaprítjuk, a paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és azt is felaprítjuk.

2. A vöröshagymát felkockázzuk.

3. A szalonnát felkockázzuk, levágjuk a bőrről. Lassú tűzön megpirítjuk. Mikor a szalonna üvegessé válik, kivesszük belőle a bőrt.

4. Rátesszük a felaprított vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát.

5. Vízzel felöntjük, hogy ne égjen meg a pirospaprika.

6. Beletesszük a felaprított paprikát, paradicsomot, és közepes hőfokon puhára főzzük.

7. Beletesszük a kolbászt, 5-10 perc alatt a kolbászt készre főzzük.
Tipp! Ha el szeretnénk kerülni, hogy túl zsíros legyen a lecsónk, a kolbászt megpiríthatjuk előzőleg serpenyőben, ekkor kiolvad a zsírja, és úgy, zsír nélkül tehetjük a lecsóba. Természetesen a kolbászt el is hagyhatjuk, vagy akár virslire is cserélhetjük.

8. Frissen, melegen tálaljuk!

Elkészítési idő

80 perc


Krumlifőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz:
Az alaphoz:
1 kg burgonya
2 evőkanál étolaj
0.5 közepes fej vöröshagyma
1 csipet
1 csipet őrölt fehérbors
1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
5 db babérlevél
100 ml víz (a paprika után)
1200 ml víz (a burgonya után)
1 nagy csipet majoranna
0.5 evőkanál ecet
A habaráshoz:
200 ml tejföl (20%-os)
60 g búzaliszt (BL55)
szükség esetén kevés víz
A tálaláshoz:
kolbász

Elkészítés:

1. A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, majd addig mossuk, míg a víz ki nem tisztul rajta.

2. A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük.

3. Ha üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.

4. Kevés vízzel felöntjük (kb 100 ml), hogy a paprika ne égjen meg. 

5. A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt.

6. Vízzel felöntjük (kb 1200 ml).

7. Közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a borgonya megpuhul. Kb 30 perc.

8. Míg a burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára, csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk.

9. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.

10. Behabarjuk a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne.

11. Addig főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez 1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.

12. Saját zsírján pirított kolbásszal tálaljuk.

13. Akár a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a főzeléket tálaláskor.

Elkészítési idő

70 perc


Gombás-májas rizs

Hozzávalók 4 adaghoz:
250 g zöldborsó
250 g gomba
3 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
500 g csirkemáj (szív nélkül)
400 g Arborio rizs
800 g víz, vagy alaplé 
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
2 nagy csipet

Elkészítés:

1. A rizst alaposan átmossuk. Addig mossuk, míg a víz teljesen tiszta marad rajta, majd 20 percig áztassuk a vízben.

2. A májat forrásban lévő vízbe dobjuk, és 2-3 perc alatt átfőzzük, majd borsónyira kockázzuk.

3. Az olajon a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát is.

4. Hozzáadjuk a rizst, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Innentől fogva kb 20-25 perc alatt közepes hőfokon főzve készül el a rizottó.

5. Hozzáadjuk a zöldborsót és a májat.

6. Felaprítjuk a gombát, és azt is hozzáadjuk.

7. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, ügyelve hogyne törjük össze a rizst, majd lefedjük. Állni hagyjuk 5-10 percet.

8. Frissentálaljuk! Jó étvágyat!

Elkészítési idő

60 perc


Kárpáti Borzaska szárnyashúból

Hozzávalók 1 adaghoz:
A bundához:
110 g reszelt burgonya
1 db egész tojás
25 g búzaliszt (BL55)
ízlés szerint őrölt fehér bors
ízlés szerint kevés só
1 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
A húshoz:
160 g csirkemellfilé
A tálaláshoz:
tejföl
reszelt trappista sajt
A körethez:
főtt rizs

Elkészítés:

1. A hámozott, megmosott burgonyát lereszeljük a reszelő apró lyukú felén.

2. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, ízlés szerint sót, borsot, összetört foghagymát, aprított petrezselymet, majd alaposan összekeverjük.

3. A csirkemellet kiklopfoljuk.

4. Picit sózzuk, vékonyan belisztezzük a húsokat.

5. Bekenjük a húsokat a bundával.

6. Forró olajban átsütjük a húsokat, közepes hőfokon.

7. A kisült húsokat tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, rizs körettel tálaljuk.

Elkészítési idő

30 perc
+ köret


Rakott kelkáposzta

Hozzávalók 6 adagra:
A rétegezéshez:
170 g kelkáposzta levél
víz
őrölt fehér bors
A töltelékhez:
150 g hántolt 'A' osztályú rizs
2 evőkanál étolaj
300 g víz
2 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
300 g sertés darált hús
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
250 ml tejföl (20%-os)
kevés víz

Elkészítés:

1. Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket.

2. A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb 20-30 másodperc alatt.

4. Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk, félretesszük.

5. A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk.

6. Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ez annyit tesz, hogy addig ízesítjük, míg kóstolásra ízletesnek találjuk. Kicsit lehet intenzívebb a kelleténél, mert még rizs is kerül hozzá. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.

7. Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük. Majd ismét megkóstoljuk. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.

8. Egy kb 17x25 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.

9. A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.

10. Előmelegített, 180 C-os sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük rakott kelt.
Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni.
Felkockázva, tejföllel tálaljuk.

Elkészítési idő

80 perc
+ 50 perc sütés


Zöldbabfőzelék

Hozzávalók 2 adaghoz:
Az alaphoz:
4 evőkanál étolaj
600 g zöldbab
1 közepes fej vöröshagyma
300 ml víz
A habaráshoz:
200 ml tejföl (20%-os)
3 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
2 púpozott teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.

2. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát.

3. Hozzáadjuk a zöldbabot.

4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. Vízzel felöntjük, összekeverjük.

6. Fedő alatt kb 10-15 perc alatt omlósra pároljuk a babot.

7. Most elkészítjük a habarást. A tejfölt, a lisztet, és a pirospaprikát csomómentesre keverjük egy habverő segítségével.

8. A habaráshoz folyamatos, gyors keverés mellett hozzácsurgatjuk a bab levét - ezzel hőkiegyenlítünk-, majd a habarást a babhoz keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és főzelék állagúra sűrítjük.
Ha túl sűrű lesz a főzelék, víz hozzáadásával állítjuk be a sűrűséget!

9. Ízlésünk szerint után ízesítjük sóval, borssal. Esetleg tejföllel, fűszerpaprikával díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő

                                                  40 perc


                           Carbonara spagetti

Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
2 l víz
1 kiskanálnyi
50 ml étolaj
300 g száraz spagetti tészta
A szószhoz:
100 g bacon
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
20 g búzaliszt (BL55)
350 ml habtejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fehérbors
A tálaláshoz:
40 g parmezán sajt

Elkészítés:

1. A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 10-20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.

2. Az olíva olajat felhevítjük, közben a bacont felcsíkozzuk.

3. A felhevített olajra tesszük a bacont, borsot.

4. Rátesszük a fokhagymát, lisztet, és gyorsan összekeverjük, majd fél-egy percig pirítjuk. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg a liszt!

5. Tejszínnel felöntjük, híg tejföl állagúra sűrítjük a szószt rövid idő alatt, majd ízlés szerint sózzuk.

6. A főtt, lecsöpögtetett tésztát alaposan belekeverjük a szószba.
Tipp! Csak a szükséges mennyiséget keverjük be, amit rögtön tálalunk is, mert ha állni hagyjuk a tésztát a szószban, a tészta felszívja a tejszínt, és ekkor már nem lesz ízletes a spagettink!

7. Parmezánnal alaposan megszórva tálaljuk!

Elkészítési idő

40 perc


                   Tejszínes-kapros tökfőzelék

Hozzávalók 3 adagra:
Az alaphoz:
1 kg mirelit, gyalult tök
3 evőkanál étolaj
1 nagy fej vöröshagyma
700 g zöldséges csontlé sertéscsontbói alaplé
1 teáskanál 10%-os ecet
1 csokor friss kapor (pár szál / csokor)
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fekete bors
ízlés szerint kevés cukor (elhagyható)
A habaráshoz:
1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
100 ml habtejszín

Elkészítés:

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.

2. A hagymát az étolajon pár perc alatt, közepes hőfokon megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk!

3. A kiolvasztott, lecsurgatott gyalult tököt hozzáadjuk a fonnyasztott hagymához.

4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk az ecetet.

5. A kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a tökhöz.

6. Fedő alatt kb 10-15 percig pároljuk a tököt.

7. Habarást készítünk. A liszthez lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a habarás.

8. A habarást folyamatos, gyors keverés mellett hozzáadjuk a tökhöz, majd főzelék állagúra sűrítjük. Végül ízlés szerint fűszerezzük sóval, cukorral, borssal, ecettel.

9. Kaporral díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő

30 perc


                      Spenótfőzelék tükörtojással

Hozzávalók 4 adaghoz:
900 g mirelit spenót (2 zacskó)
1 db zsemle
200 ml habtejszín
380 ml víz
8 evőkanál étolaj
2 púpozott teáskanál búzaliszt
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

1. A mirelit parajt kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük.

2. A zsemlét felkockázzuk, beáztatjuk a tejszín és a víz keverékébe.

3. Olajat hevítünk, gyorsan hozzákeverjük a lisztet, hogy teljesen sima, csomómentes legyen.

4. Belenyomjuk a fokhagymát, majd beletesszük a felengedett, lecsöpögtetett spenótot. Alaposan összekeverjük!

5. Hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, ezzel is alaposan elkeverjük.

6. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeturmixoljuk.

7. Tükörtojással tálaljuk. Jó étvágyat!

Elkészítési idő

30 perc


                            Rakott krumpli

Hozzávalók 8 adaghoz:
A tepsi kikenéséhez:
vaj
Az ételhez:
1100 g burgonya
550 ml tejföl (20%-os)
6 db nagy tojás
200 g kolbász
100 g trappista sajt
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk.

2. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni.

3. Közben szintén kb 15 perc alatt a tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízzel lemossuk, héját eltávolítjuk, és ezt is karikázzuk.

4. A kolbászt is felkarikázzuk, valamint a tejfölt nagyon enyhén besózzuk, kikeverjük.

5. Kivajazzunk egy kb 17x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.

6. A tepsibe rétegezzük a hozzávalókat. Először egy réteg krumpli, majd tojás, kolbász, végül enyhén sózott tejföl.

7. Újra krumpli, tojás, kolbász, és a tejföl jön.

8. Végül burgonya, vékony tejföl, és reszelt sajt következik.

9. Légkeverés nélkül 45 percet sül 180 C-on, majd további 20 percet sütjük 200 C-on. Felvágás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, azonban újramelegítve fogyasszuk!

Elkészítési idő

120 perc


                        Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók 4 adaghoz:
A galuskához:
500 g meghámozott burgonya
250 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás
1 nagy csipet
A juhtúrós részhez:
1 evőkanál sertészsír
200 g kolozsvári zsalonna
200 g juhtúró
1 gerezd fokhagyma
4 nagy teáskanál tejföl (20%-os)

Elkészítés:

1. Felcsíkozzuk a szalonnát.

2. Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.

3. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.

4. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!

5. Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. 

6. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.

7. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.

8. A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.


                              Elkészítési idő

                                             90 perc


                               Lasagne
Hozzávalók 8 adaghoz:
A tésztához:
200 g száraz lasagne tészta (12db lap)
A húsos raguhoz:
4 evőkanál étolaj a hagyma alá
1 közepes fej vöröshagyma (100g)
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál víz
90 g sárgarépa
35 g fehérrépa
1 teáskanál
őrölt fekete bors
200 g darált sertéshús
200 g darált marhahús
1 púpozott teáskanál kakukkfű
1 púpozott teáskanál oregánó
130 g csiperke gomba


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 4
Össz.: 28 687

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
A legfinomabb ételek, italok, sütemények - © 2008 - 2024 - recept-galeria.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat